EUROSPINE Patient Line

Member Login

Hernia van de tussenwervelschijf - Inleiding

De wervelkolom bestaat uit botten (wervels), die onderling gescheiden worden door een sterk schokabsorberend kussen dat de tussenwervelschijf wordt genoemd.

Er zijn 7 cervicale (nek) wervels, 12 thoracale (borst) wervels, 5 lumbale (onderrug) wervels, 5 sacrale wervels en een stuitbeen. Hernia's van de tussenwervelschijf kunnen optreden in het cervicale, thoracale en lumbale gebied; lumbale en cervicale wervels worden het meest getroffen.

De tussenwervelschijf bestaat uit een zacht gelachtig materiaal in het midden, omgeven door een zeer resistente en fibreuze ring. Deze gelei wordt nucleus pulposus genoemd en is, indien gezond, over het algemeen zacht. Met het ouder worden begint de kern water te verliezen en raakt uitgedroogd. Tegelijkertijd kunnen er scheuren ontstaan in het achterste deel van de fibreuze ring, waardoorheen een deel van de kern kan ontsnappen.

Wie krijgt het en wanneer/wat veroorzaakt het?

Schijfdegeneratie is het gevolg van de natuurlijke veroudering van tussenwervelschijven. Het is een 'normaal' proces.

Een hernia van de tussenwervelschijf, soms een 'discushernia' genoemd, kan worden veroorzaakt door:
  • de genen
  • fysieke factoren
De gemiddelde leeftijd waarop iemand zenuwpijn in het been (ischias) krijgt, ten gevolge van een discushernia, is tussen de 35 en 45 jaar. Het lijkt minder vaak voor te komen bij ouderen.

Zittende beroepen lijken meer risico te lopen dan banen met veel fysieke activiteit. Roken, overgewicht en een gebrek aan fitheid lijken factoren te zijn die bijdragen aan een hernia.

Sommige onderzoeken tonen aan dat meer dan 50% van de gemiddelde bevolking een niet-symptomatische hernia heeft. De redenen waarom een hernia symptomatisch wordt, zijn in de meeste gevallen niet goed bekend.
Een conservatieve behandeling zal vaak resulteren in verbetering van de symptomen van een hernia, en het gehernieerde weefsel zal meestal weer geabsorbeerd worden.

Slechts een klein deel (minder dan 5%) van de patienten die lijden aan arm- of beenpijn als gevolg van een hernia, heeft mogelijk een chirurgische behandeling nodig.
EUROSPINE is een genootschap van wervelkolomspecialisten uit verschillende disciplines met een grote kennis van wervelkolompathologieën. Alle bekende en aanvaarde behandelingstechnieken voor wervelkolompathologieën worden vertegenwoordigd door de leden van de vereniging. De vereniging kan echter geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor het gebruik van de verstrekte informatie; de gebruiker en zijn/haar zorgverleners moeten de verantwoordelijkheid voor hun zorgmanagement behouden.
website by bestview gmbh
page last updated on 15.08.2019