EUROSPINE Patient Line

Member Login

Rugpijn bij jongeren

Hoe vaak komt rugpijn voor bij jongeren?

Rugpijn (waaronder onderrug-, middenrug- en nekpijn) komt veel voor bij mensen van alle leeftijden, zelfs jongeren. Ongeveer 1 op de 3 jongeren heeft elke maand last van rugpijn, dus het is waarschijnlijk dat jij of iemand die je kent rugpijn heeft gehad. We weten dat rugklachten vaker voorkomen naarmate we ouder worden. Hiermee bedoelen we dat er meer 17-jarigen zijn die rugpijn hebben gehad, in vergelijking met het aantal 9-jarigen dat rugpijn heeft gehad.

Wat veroorzaakt mijn rugpijn?

Uw rug bestaat uit vele onderdelen zoals botten, tussenwervelschijven, gewrichten en spieren, en elk onderdeel kan pijn veroorzaken. Als u rugpijn heeft, is het een goed idee om voor controle naar uw huisarts te gaan. Meestal zal de huisarts controleren of er een ernstige oorzaak voor de rugpijn te vinden is, en het goede nieuws is dat ernstige oorzaken zeldzaam zijn. We weten dat wanneer de pijn NIET veroorzaakt wordt door een ernstige medische aandoening, het veilig is om te blijven bewegen en uw normale activiteiten te blijven doen, zoals naar school gaan, klusjes doen en uw huiswerk maken.

Welke activiteiten moet ik wel en niet doen als ik pijn heb aan mijn rug?

o Hoewel sommige van de dagelijkse activiteiten, zoals naar school gaan, klusjes doen of sporten, misschien erg moeilijk zijn, is het toch erg belangrijk dat u zoveel mogelijk uw 'normale dingen' blijft doen. Dit komt omdat deze activiteiten ervoor zorgen dat u de spieren blijft gebruiken en ze niet stijf worden, waardoor u uw vrienden kunt blijven zien, u naar buiten kunt gaan en u gewoon actief kunt blijven. Uiteraard moet u, als uw rug pijn doet, misschien de manier veranderen waarop u uw dagelijkse activiteiten uitvoert. Hieronder staan een aantal voorbeelden van activiteiten die deel uitmaken van een normale dag in het leven van een jongere en manieren waarop u kleine aanpassingen kunt doen in de uitvoering hiervan, zodat u ze toch nog steeds kunt doen! Ten slotte weten we dat bedrust niet gunstig is voor rugpijn, dus blijf in beweging en u zult merken dat u elke dag een beetje meer kunt doen!

Activiteiten en dingen die je kunt proberen

Zittend op school of tijdens het huiswerk maken
Als u langdurig moet zitten, probeer dit dan te onderbreken door:
  • Te staan
  • Een korte wandeling te maken of te 'lopen' terplekke
  • Rustige bewegingen te maken, zoals naar voren, achteren of van links naar rechts buigen

Nadat u bewogen heeft, ga dan weer zitten.

Als u op school bent, vraag dan vóór de les aan uw leraar of het goed is dat u deze oefeningen doet. Zo is iedereen tevreden!
Lichamelijke opvoeding, sporten of trainen
Als uw rug pijn doet, is het belangrijk dat u nog steeds zoveel mogelijk doet, maar misschien moet u activiteiten beperken die de pijn erger maken. U kunt misschien niet voetballen of trainen, maar u kunt nog steeds rondlopen, de ballen verzamelen of de coach helpen bij de trainingen! Vergeet niet dat u nog steeds kunt meedoen, maar u moet zich realiseren dat u misschien niet alles zo snel of zo goed kunt doen als u kon toen u geen rugpijn had, Maar naarmate de tijd vordert, zal u meer en meer kunnen doen en waarschijnlijk zal u binnenkort alweer mee kunnen spelen.
Stilstaan in een groep of op een feestje
Probeer in beweging te blijven, alle beetjes helpen, bijvoorbeeld op de plaats 'lopen', een korte wandeling maken of uw rug in alle richtingen buigen. U kunt zelfs afwisselen tussen zitten en staan.

Wat kan mijn rugpijn nog meer beïnvloeden?

Rugpijn kan beter of erger worden door gedachten, gevoelens en humeur. Zo kan het hebben van verdriet, stress of angst de pijn bijvoorbeeld erger maken, terwijl een positieve instelling, kennis hebben over rugpijn en verder gaan met het leven, de pijn juist minder erg kunnen maken. Zich focussen op de pijn is niet nuttig. Denk aan de laatste keer dat u uw teen stootte - het deed echt pijn - maar zodra u gewoon verder deed en ergens anders op focuste, leek de pijn weg te gaan. Voor rugpijn geldt hetzelfde!

Hoelang zal mijn rugpijn duren?

Wat we weten over rugpijn en de duur ervan, is afkomstig van onderzoek bij volwassenen, maar we denken niet dat het anders zal zijn voor jongeren. Voor de meeste mensen geldt dat hun rugpijn snel zal afnemen (binnen 1 tot 2 weken) en ze zullen volledig herstellen. Voor een kleinere groep kan het langer duren om beter te worden, en zij hebben misschien wat meer hulp van hun huisarts nodig.

Het is belangrijk om te weten dat rugpijn een "terugkerend" probleem is, wat betekent dat het vrij normaal is voor mensen (zelfs jongeren) die rugpijn hebben gehad om het in de toekomst opnieuw te krijgen. Dit is gewoon de aard van rugpijn, maar het kennen van de feiten (zoals weten dat de pijn snel beter zal worden en mogelijk weer terugkomt in de toekomst) kan helpen om minder ongerust en bang te zijn voor de pijn!

Krijgt een bepaald type persoon rugklachten?

We weten dat elke persoon anders is, maar er zijn enkele eigenschappen die een persoon een grotere kans op rugklachten geven. Eigenschappen die een persoon een grotere kans op rugpijn kunnen geven zijn: lang zijn, erg actief zijn, roken of een negatieve instelling hebben (zoals erg verdrietig of angstig zijn). Eigenschappen die er niet voor lijken te zorgen dat iemand meer kans op rugpijn heeft, zijn: van het vrouwelijk geslacht zijn, erg flexibel zijn, zwaarder of ouder zijn. Er zijn vele andere eigenschappen aangedragen (zoals een voorgeschiedenis van pijn of letsel, de baan van uw ouders etc.), maar we weten nog niet of deze factoren het (on)waarschijnlijker maken dat u last van rugpijn krijgt.

Heb ik een röntgenfoto of scan nodig om te kijken of er iets mis is met mijn rug?

De meeste mensen hebben geen röntgenfoto of scan van hun rug nodig, maar de huisarts (of zorgprofessional) is de beste persoon om u hierover te adviseren. Uw arts zal beslissen of er wel of geen röntgenfoto nodig is door u vragen te stellen over uw rug, zoals wanneer en hoe uw rugpijn begonnen is en waardoor de pijn erger of juist beter wordt. Uw huisarts kan ook naar uw rug kijken om te zien hoe die beweegt en waardoor er pijn ontstaat. De meeste mensen met rugpijn hebben geen röntgenfoto of scan nodig, omdat deze meestal geen uitsluitsel geeft over de exacte oorzaak van de pijn, noch helpt bij het bepalen van de juiste behandeling (indien nodig).

Zal fysiotherapie helpen tegen mijn rugpijn?

Het is aangetoond dat trainingsprogramma's van een fysiotherapeut de rugpijn verbeteren in vergelijking met het niet krijgen van een behandeling. Het trainingsprogramma moet voor acht weken kracht-, flexibiliteits- en aerobics oefeningen bevatten en er kan ook een thuistrainingsprogramma bij horen. Aangezien de rugpijn van de meeste mensen al vrij snel beter wordt, ligt het voor de hand dat dit soort trainingsprogramma's vooral nuttig zijn voor mensen die al heel lang pijn hebben. Er zijn vele andere behandelingen die fysiotherapeuten kunnen gebruiken, maar we weten nog niet of deze nuttig zijn voor rugpijn.

Heb ik een operatie aan mijn rug nodig?

Chirurgie is bij slechts een zeer klein aantal jongeren nodig en alleen indien de pijn een specifieke oorzaak heeft. Voor de meeste mensen met rugpijn weten we de oorzaak van hun pijn niet en is een operatie niet nodig, omdat dit de pijn niet zal verbeteren (nu of in de toekomst). Uw huisarts is de aangewezen persoon om uw rug te beoordelen en dit met u te bespreken. Hier hoort ook bij dat u uw arts vragen kunt stellen over uw rug en alles waar u zich misschien zorgen over maakt of bang voor bent.
EUROSPINE is een genootschap van wervelkolomspecialisten uit verschillende disciplines met een grote kennis van wervelkolompathologieën. Alle bekende en aanvaarde behandelingstechnieken voor wervelkolompathologieën worden vertegenwoordigd door de leden van de vereniging. De vereniging kan echter geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor het gebruik van de verstrekte informatie; de gebruiker en zijn/haar zorgverleners moeten de verantwoordelijkheid voor hun zorgmanagement behouden.

area navigation

Facebook Twitter Linkedin Instagram Youtube channel
website by bestview gmbh
page last updated on 20.08.2019