EUROSPINE Patient Line

Member Login

Scoliose - Diagnose

Symptomen/Verschijnselen

Scoliose wordt meestal opgemerkt door een verandering in het uiterlijk van de rug. Er kan een zichtbare kromming in de wervelkolom aanwezig zijn. De ribben kunnen aan één kant prominenter aanwezig zijn, waardoor er een rib-bult ontstaat. De ene schouder kan hoger zijn dan de andere of het schouderblad is duidelijker aanwezig. Soms kan een heup meer uitsteken.

Er is meestal geen sprake van pijn bij scoliose in de kindertijd.

Het onderzoek omvat vaak de 'buigtest voorover' die de arts helpt om te bepalen of de scoliose significant is.

Een zorgvuldig onderzoek van de zenuwen, spieren en huid, zal vaak andere oorzaken van scoliose uitsluiten.

Het is gebruikelijk dat er röntgenfoto's gemaakt worden bij het bezoek aan de specialist. Dit is om er zeker van te zijn dat de juiste röntgenfoto's gemaakt worden, waardoor de blootstelling aan straling, die kan optreden bij het maken van röntgenfoto's, wordt verminderd. MRI-scans zijn niet altijd nodig. Specialistisch advies van een arts die vaak scoliose behandelt, wordt aanbevolen en meestal zullen patiënten beoordeeld en opgevolgd worden, totdat ze zijn gestopt met groeien.

Twee jaar na de puberteit is de groeifase meestal voorbij.
EUROSPINE is een genootschap van wervelkolomspecialisten uit verschillende disciplines met een grote kennis van wervelkolompathologieën. Alle bekende en aanvaarde behandelingstechnieken voor wervelkolompathologieën worden vertegenwoordigd door de leden van de vereniging. De vereniging kan echter geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor het gebruik van de verstrekte informatie; de gebruiker en zijn/haar zorgverleners moeten de verantwoordelijkheid voor hun zorgmanagement behouden.
website by bestview gmbh
page last updated on 15.08.2019