EUROSPINE Patient Line

Member Login

Spinale infectie - Inleiding

De wervelkolom bestaat uit botstructuren (wervels) met aan de voorzijde kussentjes ertussen (tussenwervelschijven) en aan de achterzijde ligamenten en gewrichten (facetgewrichten). Net als andere botstructuren en structuren van weke delen in het lichaam, kunnen de spinale structuren geïnfecteerd raken door verschillende bacteriën en via verschillende infectieroutes.

Wie krijgt het en wanneer/Wat veroorzaakt het?

Spinale infecties kunnen primair (spontaan via de bloedtoevoer) of secundair zijn als gevolg van een invasieve ingreep. Terwijl de spontane spinale infecties meestal voorkomen bij ouderen of mensen met een zwak immuunsysteem, kan de secundaire infectie bij iedereen optreden die een invasieve ingreep aan de wervelkolom ondergaat. Dit varieert van slechts één enkele injectie tot zeer grote operaties.

Over het algemeen treedt deze aandoening op wanneer de binnendringende bacteriën het immuunsysteem van de patiënt overwinnen. Dit verklaart ook waarom het relatief vaker voorkomt op oudere leeftijd en bij patiënten met een zwakke immuniteit, zoals bij AIDS, tijdens of na een chemotherapiebehandeling en bij patiënten met een lange geschiedenis van cortisontherapie of diabetes. Een andere risicofactor is de onvoldoende desinfectie van de huid voorafgaand aan infiltratie-injecties of een operatie aan de wervelkolom.
EUROSPINE is een genootschap van wervelkolomspecialisten uit verschillende disciplines met een grote kennis van wervelkolompathologieën. Alle bekende en aanvaarde behandelingstechnieken voor wervelkolompathologieën worden vertegenwoordigd door de leden van de vereniging. De vereniging kan echter geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor het gebruik van de verstrekte informatie; de gebruiker en zijn/haar zorgverleners moeten de verantwoordelijkheid voor hun zorgmanagement behouden.
website by bestview gmbh
page last updated on 07.09.2019