EUROSPINE Patient Line

Member Login

Spinale stenose - Behandeling

Het scala aan behandelingsmogelijkheden en de risico's en voordelen van elke optie, moeten met uw arts worden besproken. Hierbij zal rekening worden gehouden met eventuele andere gezondheidsproblemen die een effect kunnen hebben op de risico's en de voordelen.

Mobiliteit is over het algemeen goed voor de wervelkolom. Naar voren leunen verlicht vaak enkele van de symptomen. Het voortduwen van een boodschappenkarretje kan soms eenvoudiger zijn dan simpelweg alleen maar staan. Een hometrainer kan helpen om de conditie te behouden en het risico op gewichtstoename te verminderen. Sommige patiënten vinden een outdoor rollator handig voor mobiliteit en onafhankelijkheid.

Niet-chirurgische behandeling

Geneesmiddelen

De drie hoofdgroepen die, alleen of in combinatie, werken tegen de pijn, zijn:
  • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID)
  • Neuropathische pijnstillers
  • Reguliere pijnstillers
Sommige medicijnen hebben een hoog risico om schade toe te brengen en worden niet aanbevolen, waaronder sterke opïoide pijnstillers en medicijnen zoals diazepam.

Behandeling met oefeningen

Er zijn geen specifieke behandelingsoefeningen voor spinale stenose. Het is echter belangrijk om fit te blijven en zichzelf zo actief mogelijk te houden. Elke oefening die men prettig vindt en welke niet al te veel ongemak veroorzaakt, is goed. Fietsen (bijv. op een hometrainer) kan erg handig zijn, omdat de gebogen positie op de fiets verlichting kan bieden voor de symptomen van de benen en vaak een oefening is die goed wordt verdragen bij spinale stenose.

Injecties

Deze kunnen nuttig zijn tegen pijn die uitstraalt naar het been. Ze lijken niet te helpen bij rugpijn.

Operatieve behandeling

Chirurgische behandeling moet worden besproken met uw arts als onderdeel van een gezamenlijke besluitvorming. Het is meestal een beslissing over de kwaliteit van het leven en er is slechts zelden sprake van een spoedbehandeling.

De meest voorkomende operatie is een eenvoudige decompressie. Bij deze operatie wordt een deel van het bot verwijderd om het wervelkanaal wijder te maken en zo de druk op het ruggenmerg of de zenuwen te verlichten. Indien nodig kan als onderdeel van de operatie een fusie worden uitgevoerd om de zenuwen te ontlasten. Dit kan gepaard gaan met een bottransplantaat en met metalen schroeven en pinnen om de wervelkolom te stabiliseren.

Omvangrijke studies naar de uitkomsten van chirurgie voor spinale stenose hebben aangetoond dat vroege resultaten zoals levenskwaliteit, tevredenheid met symptomen en zelf-beoordeelde vooruitgang, waren verbeteringen die tot lang na de operatie duurden.

De resultaten van chirurgie zijn goed met veel patiënten die nuttige verbeteringen ervaren voor wat betreft loopafstand en pijn in de benen. Er zijn enkele risico's bij een wervelkolomoperatie. Patiënten worden geadviseerd om alle behandelingsopties met hun arts te bespreken.
EUROSPINE is een genootschap van wervelkolomspecialisten uit verschillende disciplines met een grote kennis van wervelkolompathologieën. Alle bekende en aanvaarde behandelingstechnieken voor wervelkolompathologieën worden vertegenwoordigd door de leden van de vereniging. De vereniging kan echter geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor het gebruik van de verstrekte informatie; de gebruiker en zijn/haar zorgverleners moeten de verantwoordelijkheid voor hun zorgmanagement behouden.
website by bestview gmbh
page last updated on 15.08.2019