EUROSPINE Patient Line

Member Login

Spondylolisthese - Inleiding

Spondylolisthese is een aandoening waarbij de ene wervel naar voren schuift over de andere wervel. Het kan op elk niveau in de wervelkolom ontstaan, maar komt het meeste voor in het onderste deel van de lumbale wervelkolom. Het kan aanwezig zijn zonder verschijnselen te veroorzaken. In feite weet ongeveer 50% van de mensen met deze aandoening niet eens dat ze het hebben. Er is alleen behandeling nodig als de aandoening symptomen veroorzaakt. Bij een kind in de groei is het belangrijk dat, indien deze aandoening wordt ontdekt, het tot het einde van de groei medisch begeleid wordt.

Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende vormen van spondylolisthese. De meest voorkomende zijn:
  • Congenitale spondylolisthese
  • Verkregen spondylolisthese

De mate van voorwaarts glijden bepaalt de 'gradatie' van de 'slip'. De hoeveelheid slip kan worden geclassificeerd als 'hoog' of 'laag'
De gradaties 3-5 zijn veel minder gebruikelijk dan gradatie één en twee.

Degeneratieve spondylolisthese is nauw verwant aan spinale stenose en wordt afzonderlijk beschreven.

Wie krijgt het?

Tussen 4 tot 8% van de bevolking heeft deze aandoening. Soms wordt het gevonden als toevalsbevinding op medische beeldvorming. Ongeveer de helft van de mensen met de aandoening ervaart rugpijn, soms met uitstralende pijn naar de benen. Het lijkt vaker voor te komen bij sporters en bij vrouwen. Soms is het een oorzaak van rugpijn bij jongeren.

Wat veroorzaakt het?

Er zijn verschillen in frequentie van voorkomen, met betrekking tot geslacht en etnische afkomst, dus wordt er gedacht dat de oorzaak voornamelijk genetisch is.
EUROSPINE is een genootschap van wervelkolomspecialisten uit verschillende disciplines met een grote kennis van wervelkolompathologieën. Alle bekende en aanvaarde behandelingstechnieken voor wervelkolompathologieën worden vertegenwoordigd door de leden van de vereniging. De vereniging kan echter geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor het gebruik van de verstrekte informatie; de gebruiker en zijn/haar zorgverleners moeten de verantwoordelijkheid voor hun zorgmanagement behouden.
website by bestview gmbh
page last updated on 15.08.2019