EUROSPINE Patient Line

Member Login

Trauma - Inleiding

Spinale fracturen of wervelfracturen komen meestal voor in twee verschillende patiëntenpopulaties. Ze kunnen voorkomen bij een ouder persoon met osteoporose na zeer gering trauma, of bij een jongere na een fors trauma, zoals een auto-ongeluk, een val van grote hoogte, een ski-ongeluk etc.

Osteoporotische fracturen worden verder behandeld in de sectie over osteoporose.

De wervelkolom is een sterke constructie en dient als ondersteuning van het lichaam, zodat de staande positie kan worden aangehouden. Ook dient de wervelkolom als beschermer voor de zenuwen van de bovenste en onderste delen van het lichaam. Een wervelfractuur van een of meer wervels is een dramatische gebeurtenis. In een verder gezond persoon, is er een zekere mate van kracht nodig voor het ontstaan van een wervelfractuur, en dit wordt het vaakst gezien bij grote traumatische gebeurtenissen zoals auto-ongelukken, valpartijen, contactsporten, skiën etc. De persoon met de wervelfractuur wordt meestal als spoedgeval naar het ziekenhuis gebracht met erg veel pijn in het gebied waar de fractuur zich bevindt. Vaak zijn er tegelijkertijd ook andere grote verwondingen.

Wervelfracturen kunnen in alle delen van de wervelkolom voorkomen. De meest getroffen gebieden zijn het onderste deel van de nek (cervicale wervelkolom) en het bovenste deel van de lage rug (lumbale wervelkolom). Nogmaals, afhankelijk van de hoeveelheid kracht die betrokken is bij de traumatische gebeurtenis, varieert de hoeveelheid schade aan de wervels. Er kan groot trauma zijn met uitgebreide schade aan de wervels, het ruggenmerg en de zenuwen, of er kan sprake zijn van gering trauma met veel minder schade aan de wervels. Gelukkig komt het zelden voor dat het ruggenmerg dusdanig beschadigd raakt, dat er verlamming kan optreden. Eén van de belangrijkste aandachtspunten voor zowel de betrokken persoon als de betrokken zorgverlener is om de ernst van de fractuur te beoordelen. Sommige fracturen moeten onmiddellijk worden geopereerd om het ruggenmerg te beschermen; andere instabiele fracturen moeten binnen 1-3 dagen worden geopereerd. Sommige stabiele fracturen hebben geen chirurgische behandeling nodig.
EUROSPINE is een genootschap van wervelkolomspecialisten uit verschillende disciplines met een grote kennis van wervelkolompathologieën. Alle bekende en aanvaarde behandelingstechnieken voor wervelkolompathologieën worden vertegenwoordigd door de leden van de vereniging. De vereniging kan echter geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor het gebruik van de verstrekte informatie; de gebruiker en zijn/haar zorgverleners moeten de verantwoordelijkheid voor hun zorgmanagement behouden.
website by bestview gmbh
page last updated on 15.08.2019