EUROSPINE Patient Line

Member Login

Wervelkolomafwijkingen bij volwassenen - Behandeling

Conservatieve aanpassingen (ook wel niet-operatief genoemd) zijn erg belangrijk om volwassen wervelkolomafwijkingen te behandelen. Het is onwaarschijnlijk dat deze behandelingen de vorm van de wervelkolom volledig zullen corrigeren, maar ze kunnen ook andere voordelen hebben, zoals pijnverlichting en krachttoename.

Fysiotherapie is een belangrijk middel en helpt patiënten om zich aan te passen en spierkracht te ontwikkelen om te compenseren voor de veranderingen in de wervelkolom. Het duurt meestal een aantal sessies met de fysiotherapeut, voordat patiënten alle oefeningen geleerd hebben en begrijpen. Zelfs voor patiënten die uiteindelijk geopereerd moeten worden, zitten er vele voordelen aan pre-operatieve fysiotherapie, omdat deze kennis en algemene spieropbouw (conditionering) de patiënten erg zullen helpen met de postoperatieve fysiotherapie.

Een ergotherapeut is erg belangrijk om, indien nodig, verbeteringen in huis aan te brengen of loophulpmiddelen, zoals een wandelstok of een looprek, aan te bieden.

Pijnstillers kunnen het best worden voorgeschreven door een arts die regelmatig contact heeft met de patiënt, zodat de behandeling geoptimaliseerd kan worden en er goed op bijwerkingen gelet wordt. Zoals gezegd, is het belangrijk om te bepalen waar de pijn vandaan komt, omdat dit van invloed is op de optimale pijnbehandeling.

Chirurgie wordt meestal alleen overwogen voor de behandeling van volwassen wervelkolomafwijkingen, als alle conservatieve opties zijn geprobeerd. Bij een operatie om wervelkolomafwijkingen te corrigeren, worden vaak metalen implantaten geplaatst om de wervelkolom in de goede stand te houden. Hierbij worden meestal schroeven in de wervels geplaatst. Deze schroeven worden met pinnen verbonden, die de gecorrigeerde positie van de wervelkolom vasthouden. De risico's van wervelkolomoperaties zijn meestal hoger bij oudere patiënten, rokers en bij mensen met bijkomende medische aandoeningen. Al deze technieken moeten in detail met de chirurg besproken worden, voordat een operatie wordt overwogen.
EUROSPINE is een genootschap van wervelkolomspecialisten uit verschillende disciplines met een grote kennis van wervelkolompathologieën. Alle bekende en aanvaarde behandelingstechnieken voor wervelkolompathologieën worden vertegenwoordigd door de leden van de vereniging. De vereniging kan echter geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor het gebruik van de verstrekte informatie; de gebruiker en zijn/haar zorgverleners moeten de verantwoordelijkheid voor hun zorgmanagement behouden.
website by bestview gmbh
page last updated on 14.09.2018