EUROSPINE Patient Line

Member Login

Osteoporose - Behandeling

Niet-operatieve behandeling

Een niet-operatieve behandeling is gericht op het vertragen en voorkomen van de progressie van osteoporose, door het metabolisme van de botten te veranderen. Een gezond dieet en een gezonde levensstijl met lichaamsbeweging zijn belangrijke punten in de behandeling. Het voorkomen van vallen en "beschermende" hulpmiddelen, zoals wandelstokken of krukken, kunnen nuttig zijn voor oudere mensen.

Er zijn specifieke medicijnen beschikbaar (bisfosfonaten, hormonen etc.), die het verdere verlies van botmassa afremmen of vertragen en nieuwe botvorming stimuleren. Over het algemeen kan het innemen van calcium voor de verbetering van de botkwaliteit maanden tot jaren duren. Deze behandeling moet daarom gedurende een lange periode volgehouden worden en patiënten moeten regelmatig worden opgevolgd. Calcium en vitamine D zijn belangrijk bij de medische behandeling van osteoporose.

Operatieve behandeling

Naar schatting hoeft ongeveer slechts 10% van alle osteoporotische wervelfracturen te worden geopereerd.
De belangrijkste doelstellingen van een chirurgische behandeling kunnen worden samengevat in de volgende punten:
1. Pijnverlichting
2. Stabilisatie van de gebroken wervel
3. Verbetering van eventuele misvorming
4. Verwijderen van druk op het ruggenmerg
5. Uitlijnen van de wervelkolom

Stabilisatie en pijnverlichting kunnen worden behandeld met een kyphoplasty of vertebroplastiek, wat betekent dat er een soort ''botcement'' in het bot wordt gebracht. Als er sprake is van een misvorming van de wervelkolom, kan dit soms worden verholpen door middel van uitgebreide chirurgische ingrepen met behulp van spinale instrumentatie.
EUROSPINE is een genootschap van wervelkolomspecialisten uit verschillende disciplines met een grote kennis van wervelkolompathologieën. Alle bekende en aanvaarde behandelingstechnieken voor wervelkolompathologieën worden vertegenwoordigd door de leden van de vereniging. De vereniging kan echter geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor het gebruik van de verstrekte informatie; de gebruiker en zijn/haar zorgverleners moeten de verantwoordelijkheid voor hun zorgmanagement behouden.
website by bestview gmbh
page last updated on 15.08.2019