EUROSPINE Patient Line

Member Login

Lage rugpijn - Inleiding

Situering

De wervelkolom van de lage rug, in het ruggebied tussen de ribben en de heupen, wordt de lumbale wervelkolom genoemd. Deze bestaat uit vijf botten, wervels genaamd, met kussentjes ertussen. Deze kussentjes - die we schijven noemen - functioneren als schokdemper en zorgen ervoor dat de botten niet langs elkaar schuren als we lopen of rennen.

De lumbale wervelkolom bevat ligamenten en spieren, die bevestigd zijn door middel van pezen, waardoor de wervelkolom op zijn plek gehouden wordt. Door het midden van elke wervel loopt het ruggenmerg, van waaruit aan zowel de linker- als de rechterkant van de wervelkolom de zenuwen vertakken.

Het lage ruggebied, of lendegebied, dient een aantal belangrijke functies voor het menselijk lichaam. Deze functies omvatten structurele ondersteuning, beweging en de bescherming van bepaalde lichaamsweefsels.

Als we staan, heeft de onderrug de functie om het gewicht van het bovenlichaam te ondersteunen. Wanneer we naar voren of naar achteren leunen, of de heupen draaien, is de onderrug betrokken bij de beweging. Daarom kan een blessure aan de structuren die belangrijk zijn voor het dragen van het gewicht, zoals de benige wervelkolom, spieren, pezen en ligamenten, vaak worden waargenomen wanneer men rechtop staat of tijdens verschillende bewegingen.

Wat is het?

Lage rugpijn is een brede term die wordt gebruikt om pijn te beschrijven die ontstaat tussen de onderste ribben en de billen, waarbij deze pijn enkele dagen of enkele weken aanhoudt.

De rugpijn kan variëren en kan scherp of stekend zijn. Het kan suf of pijnlijk aanvoelen, of juist als een soort kramp. Het soort pijn dat men ervaart, hangt af van de onderliggende oorzaak van de rugpijn. Rugpijn is een symptoom en er zijn vele oorzaken voor.

Acute lage rugpijn

Ongeveer 80% van alle mensen zullen ergens in hun leven lage rugpijn krijgen. De meerderheid van de gevallen van acute rugpijn is het gevolg van eenvoudige verstuikingen en verrekkingen in de rug. Verstuikingen worden veroorzaakt door het overstrekken of scheuren van ligamenten, en verrekkingen zijn scheurtjes in een pees of spier. Beide kunnen ontstaan door op de verkeerde manier te draaien of iets op te tillen, te zwaar te tillen, of overstrekken. Dergelijke bewegingen kunnen ook spasmen in de rugspieren veroorzaken, wat ook pijnlijk kan zijn. In de meeste gevallen zal de rugpijn binnen enkele weken vanzelf weer overgaan, eventueel met fysiotherapie en oefeningen om bepaalde spiergroepen te hertrainen.

Chronische of aanhoudende lage rugpijn

De meerderheid van de mensen herstelt vrij snel van een episode van lage rugpijn, maar sommige mensen blijven pijn houden, zelfs na maanden of jaren. Onderzoek lijkt aan te tonen dat er in het merendeel van deze gevallen geen nieuwe schade aan de rug is. Mensen met chronische pijn hebben vaak moeite om met werk, familie en sociale activiteiten om te gaan, en chronische lage rugpijn wordt wereldwijd beschouwd als een belangrijke oorzaak van invaliditeit. Dit betekent niet dat patiënten niet kunnen leren omgaan met hun pijn, zoals men aantoont in het gedeelte over de behandeling.

Het is bekend dat bepaalde factoren in vroege stadia van rugpijn worden geassocieerd met een grotere kans dat het een aanhoudend probleem wordt.
EUROSPINE is een genootschap van wervelkolomspecialisten uit verschillende disciplines met een grote kennis van wervelkolompathologieën. Alle bekende en aanvaarde behandelingstechnieken voor wervelkolompathologieën worden vertegenwoordigd door de leden van de vereniging. De vereniging kan echter geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor het gebruik van de verstrekte informatie; de gebruiker en zijn/haar zorgverleners moeten de verantwoordelijkheid voor hun zorgmanagement behouden.
website by bestview gmbh
page last updated on 15.08.2019